kozijnen
Wat u moet weten: het stappenplan

Een kozijn is niet zo maar uitgezocht, er komen nogal wat zaken bij kijken. Wij doorlopen met u een aantal stappen en zullen u van advies voorzien. Wat is er belangrijk:

1. Kiest u voor hout, kunststof of aluminium
2. Gaat het om nieuwbouw of renovatie (vervanging)
3. Welk profiel kiest u
4. Uit welke elementen moet het kozijn bestaan
5. In welke kleur moet het kozijn geleverd worden
6. Welke beglazing moet er gemonteerd worden
7. Hoe moet het kozijn van binnen afgewerkt worden

Stap 1: Hout, kunststof of aluminium?

De keuze wordt vaak bepaald door de kozijnen die reeds in de gevel  aanwezig zijn. Mocht u kiezen om al u kozijnen te vervangen, of gaat het  om een nieuwbouw woning, dan heeft u drie keuzes. Alle materialen kunnen  toegepast worden, het is waar uw voorkeur voor is. Kort gesteld hebben de materialen de volgende eigenschappen

Kunststof

Kozijnen met een hoge isolatiewaarde door het meerkamer systeem, duurzaam, onderhoudsarm, maar in vorm wat robuuster. Kunststof kozijnen kunnen in alle kleuren geleverd worden door het aanbrengen van een krasvaste Renolitfolie, waardoor ook een houtlook aan het kozijn gegeven kan worden. Er kan zowel voor een verdiept profiel gekozen als voor een vlak profiel.

Hout
Natuurlijk materiaal van hardhout, afgeleverd in een witte grondlak. Het creëert een natuurlijke uitstraling, gecombineerd met een hoge isolatiewaarde en kan geleverd worden in diverse afwerkvormen. Houten kozijnen kennen als nadeel dat zij eens in de 6 jaar onderhouden moeten worden.

Aluminium
Kozijnen met een slanke, dunne profilering, die door het meerkamer systeem toch kunnen voldoen aan de hoge isolatie eisen. Leverbaar in iedere gewenste kleur en uiteraard voorzien van isolatieglas. De tijd van kille, stalen kozijnen is definitief verleden tijd met het huidige design van de kozijnen.

Stap 2: Nieuwbouw of renovatie?

Voor het type kozijn heeft dit weinig invloed, maar voor renovatie dient er mogelijk met een ander profiel gewerkt te worden en eventueel met een andere maatvoering. Tevens zullen er misschien aanpassingen aan het stelkozijn moeten worden gedaan. Samen met onze adviseur zal er tijdens een inmeet afspraak de mogelijkheden worden besproken. Veelal vraagt een renovatiebouw ook om een andere afwerking.

Stap 3: Profielkeuze

Een profiel is niets meer dan de wijze waarop het kozijn is samengesteld. Wanneer u een stukje kozijn zou openknippen en de binnenzijde bekijkt, ziet u de opbouw van het kozijn. Deze opbouw noemen wij het profiel.

Er zijn vele verschillende profielen, de variatie ligt aan de inbraak veiligheid, isolerende werking, stevigheid, aanzicht en de mogelijke samenstelling van het kozijn. Onze adviseur kan u helder uitleggen welk profiel voor u het meest geschikt is.

Het kozijn zelf wordt vervaardigd aan de hand van het gekozen profiel. Wanneer de maten en de samenstelling bekend zijn, zal er een compleet kozijn gemaakt worden op basis van het profiel dat u geselecteerd hebt.

Stap 4: Samenstelling van het kozijn

Een kozijn is samengesteld uit elementen. Het kozijn kan bestaan uit enkel een vast gedeelte, zodat er alleen glas in geplaatst wordt. Er kunnen echter ook elementen in worden bevestigd als een draai-kiep raam, schuifraam, of. Een combinatie van vaste elementen en ramen is uiteraard ook mogelijk. In principe zijn alle combinaties mogelijk, uiteraard is de maatvoering wel bepalend voor de daadwerkelijke samenstelling.

Stap 5: Kleurkeuze

Het kozijn wordt standaard geleverd in wit of crème-wit (RAL 9001). Andere kleuren buiten wit en crème-wit worden gecreërd door het aanbrengen van Renolit-folie, zowel voor een vlakke kleur als een houtnerf structuur. Deze folie  kan zowel aan de binnenzijde als aan de buitenzijde bevestigd worden. Het Renolit-gamma bevat meerdere kleuren. Naast diverse generfde folies met houtdessins en uni-kleuren zijn er ook gladde folies (niet generfd) met uni-kleuren beschikbaar. De 0,2 mm dikke folie is bestand tegen zeer extreme weersomstandigheden en is daardoor slijtvast en duurzaam.

Aluminium kozijnen kunnen in iedere gewenste kleur afgeleverd worden, houten kozijnen worden standaard in een witte grondlak afgeleverd. De schilder zal deze vervolgens naar uw keuze aflakken.

Stap 6: Beglazing

Kozijnen worden standaard geleverd met isolatie glas, maar iedere type beglazing is mogelijk. Hierbij valt te denken aan enkel glas, figuurglas, gekleurd glas, geluidwerende beglazing etc. Voor meer informatie hierover verwijzen wij u naar de sectie beglazing.

Stap 7: De binnenafwerking

Na de montage van uw kozijnen zal overgang of aansluiting tussen uw binnenmuur en kozijn nog moeten worden afgewerkt. Dit doen wij ook voor u. De mogelijkheden die wij hiervoor aanbieden zijn afkitten, afwerken met diverse soorten houten hoekprofielen of stucwerk. Tevens kunnen wij onder uw kozijn vensterbanken en waterslagen bevestigen.